“veerkrachtige mensen maken het positieve verschil in organisaties”

eenzaamheid knalt door de speakers zoeken naar contact

vertrouwenspersoonHet gebeurde vanochtend tijdens een podcast op De Correspondent. Georgina Verbaan werd geïnterviewd, haar onrust was hoorbaar in haar stem en via haar tussenwoorden. ‘Waarom zo onrustig? Wat is er aan de hand?’, ik vroeg het me af. Vervolgens luisterde ik wat nauwkeuriger. Lex Bohlmeijer – mijn favoriete podcast interviewer – deed enorm zijn best om in contact te komen. Ook Georgina Verbaan deed enorm haar best maar helaas. De eenzaamheid knalt door de speakers heen. Mijn hart deed pijn.

eenzaamheid wordt normaal

Die week ervoor begeleidde ik een dialoog voor alleenstaande senioren. En ja, ook hier zit de eenzaamheid aan één kant van de tafel. Aan de overkant van dezelfde tafel zitten senioren die graag aandacht en warmte willen geven. Hun armen staan wijd open. Helaas, hun aanbod lijkt niet te passen op de wensen van de eenzame contactzoeker. De afwijzing wordt zichtbaar. Als dialoogbegeleider vraag ik me af: ‘Wat staat me te doen? Gaat het nog ergens heen?’ Ik ben zoekend.

stilte doet zijn werk

Ik kies mijn werkwijze en leun achterover, doe helemaal niets. Gespreksbegeleiding in stilte. En de stilte doet z’n werk. Ineens hoor ik de eenzame contactzoeker zeggen: “ik zit tegenover jullie. Ik had ook bij jullie kunnen zitten”. Haar verlorenheid lijkt ineens even verdwenen. Mijn antenne gaat aan. ‘Vindt ze haar eigen ingang?’  In afwachting zeg ik: “veranderen van zitplaats kan altijd”. En voilà, ze staat op. Rustig beweegt ze naar de overkant. Ze gaat zitten tussen een man en een vrouw die haar met plezier ontvangen. Haar gezicht begint zelfs een beetje te stralen. Ze wordt uitgenodigd voor een kopje koffie, ze accepteert.

Meer weten over de dialoog als krachtig middel voor contact en verbinding? Ik kom graag meer vertellen. Telefoonnummer: 06 – 22 600 752.

Share This Post: