“veerkrachtige mensen maken het positieve verschil in organisaties”

Een zelfstandig ondernemer boetseert regelmatig aan zijn baan. Het is onderdeel van je eigen professionaliteit. In klassieke organisaties verloopt dat meestal anders. De structuur kan de beperking geven, of het excuus zijn. Daarover verschillen de meningen.

Mijn basisgedachte is: je kan elke dag weer opnieuw een andere keuze maken. En je kan op zoek naar je speelruimte binnen de organisatie. Het is alleen niet gemakkelijk. Sterker nog: het is hard werken. Het vraagt lef om naar jezelf te kijken. Inzet om te bedenken wat je wel wilt. Sociale vaardigheden om het gesprek aan te gaan. Volharding om je doel te realiseren. Maar stel je eens voor: jij boetseert je baan, je collega boetseert zijn baan, en binnen de aanwezige speelruimte boetseren jullie de organisatie tot een nieuw geheel. Is dat niet gaaf?

Meer lezen? Dat kan! Ik schrijf als een van de auteurs voor boek HNO. Mijn eerste publicatie over dit onderwerp vind je via deze link.

 

Share This Post:

Comments ( 2 )

  • Melissa Jonker says:

   Wat een goed gevonden titel! Het kleiklasje is mij zeker niet onbekend. In mijn functie als redactiecoordinator – bij een kleine uitgeverij – kon ik goed baan- en organisatieboetseren. Er waren kansen en die heb ik benut. Bij grote overheidsorganisaties heb ik die ruimte nooit zo ervaren. Zou het makkelijker zijn in kleine organisaties?

  • Petra Meijssen says:

   Ik heb gemerkt dat die ruimte er zowel in grote als in kleine organisaties is. Maar: in hoeverre voelt iemand zich vrij om deze ruimte te benutten? Het vraagt lef om de dingen anders te doen. En dus ook om de vrije ruimte in te nemen terwijl je collega’s dat niet doet.

  The comments are now closed.